«Я дал тебе дождь!»
А. Г. Лукашенко
«У Вільні нарадзілася
сьвіньня-вырадак»
Нямецкая газэта1564 г.
«Ходить по воде,
ходить по воде со мною…»
«Наутилус Помпилиус»
Андрэй: Шчэ стары кінаказачнік Жорж Мяльес ствараў неверагодныя гісторыі зь дзівосамі й цудамі. Чалавек прагне цудаў, шукае цуды, бачыць цуды… І сёньня цуды самыя розныя: палітычныя, эканамічныя, рэлігійныя. Што гэта такое? Якія ёсьць цуды? Калі зьяўляюцца? І навошта патрэбныя чалавеку?
Максим: Первоисточник современных чудес очевиден: это балаган, цирк, где плясали сиамские близнецы, глотала огонь бородатая женщина и демонстрировалась при большом стечении публики настоящая русалка. Кстати, кинематограф Мельеса из балагана и вышел. Чудеса подавались как природные аномалии, как всяческие патологии. И неудивительно, что они были так любимы публикой, потому что люди приходили подивиться и испытать чувство законной гордости: я-то нормальный, у меня одна голова, и борода у моей жены не растёт. Это успокоительные чудеса — по контрасту с нормальностью.
Второй вариант — это «Алиса в Стране чудес» Льюиса Кэрролла. Чудеса как пространство сна, иллюзий, воображаемого. Чудеса как набор личных иллюзий, как игры разума. Чудеса как нечто запредельное по отношению к нормальному, естественному ходу жизни.
Можно вспомнить и религиозные чудеса, которые воспринимались как знаки присутствия высшей силы.
Ну и, наконец, чудеса, созданные ХХ веком. Чудеса научно-технического прогресса, а также волна тоталитарных социальных проектов — как разнообразных сценариев чудесного приобщения людей ко всеобщему счастью…
А.: …«цуды тэхналёгій шчасьця»…
М.: …это и есть попытка наладить промышленное производство чуда. И именно этот аспект кажется мне наиболее интересным.
А.: І ня проста наладзіць прамысловую вытворчасьць цудаў, але вырваць у Бога права на цуды. Самому заняць нябёсны сталец — і штучным чынам ствараць свае псэўдацуды, якія зьяўляюцца ўвасобленым злом.
Бацька кібэрнэтыкі Норбэрт Вінэр любіў узгадваць апавяданьне Стывенсана «Лапа малпы». У містычнай казцы чароўная рэч выконвала любыя жаданьні чалавека. Але выконвала іх так, што чалавек праклінаў усё на сьвеце. Вінэр казаў, што «цудоўная» тэхніка здольная па нашых правінах выходзіць з-пад кантролю. Увогуле, ХХ стагоддзе нарадзіла процьму псэўдацудаў: дохлыя «вечна жывыя» муміі ў Маўзалеях, пяцігодкі ў чатыры гады, стаханаўскія перамогі, фашыстоўскія псэўдацуды.
Дарэчы, Гітлер у свой час быў у захапленьні, як нейкая мадам рэклямавала сродкі ад аблысеньня. Людзі праглі цуда — і прэпарат куплялі (няважна, што сродак не дапамагаў). Гітлер пазычыў «абяцаньні цудаў» — і пасьпяхова выкарыстоўваў.
М.: Более интересно не почему происходят чудеса (если они действительно происходят), а почему мы готовы эти чудеса принимать? Почему возникает потребность в чуде? Думаю, что ее порождает внутренняя закомплексованность человека, его растерянность перед миром. Жажда чуда — это знак предела нашего рационального познания. Не получается логично — значит, остаётся надежда на аномалию, на чудо.
А.: У свой час камуністы абвясьцілі барацьбу з рэлігійнымі цудамі як з забабонамі. Месца сапраўдных цудаў занялі камуністычныя псэўдацуды. Вы памятаеце фільмы «Тры песьні пра Леніна» з усюдыісным героем і «Калыханку» Дзігі Вертава? Сталін там паказаны як антычнае баство, якому ўсе моляцца.
М.: Чудеса демонстрируют непосредственное явление высшей силы. Тут в качестве высших сил представлены коммунистические вожди.
А.: Дарэчы, у сучаснай Паўночнай Карэі ёсьць афіцыйная практыка «цудаў». Цудоўнае нараджэньне Кім Чэн Іра, калі «неба зьзяла»… Распавядаюць, што кіраўнік адначасова можа быць у некалькіх месцах…
М.: Это доведение до абсурда культа единоличного лидера. Но «случаи чудесного» в данном случае — единственный способ зафиксировать легитимность вождя. Вождь напрямую связан не с избирателями, которые за него проголосовали, не с человеческой биографией — родился, учился, женился, а с невероятными событиями, которые выходят за рамки естественного.
Вся индустрия чуда — и в сфере политического пиара, и в рекламе, и в сфере массовой культуры — это привнесение в реальность дополнительного смысла. Не просто человек, а луноликий повелитель. Не просто продукт, а бесконечно свежий продукт. Не просто исполнитель, а главное событие нового столетия. Конкретные явления превращаются в аномалию, а аномалия становится необходимой и жизненно важной. Чудесной.
А.: Як ключавы момант стодапакланеньня. Тыповыя апавяданьні таталітарных рэжымаў — былі праблемы, але прыехаў кіраўнік — і найцудоўнейшым чынам усё вырашылася. Усё было кепска, «рускія сядзелі на чамаданах, улада валялася пад нагамі», але зьявіўся «абраньнік» — і адразу расквітнелі стабільнасьць і шчасьце. Фядута апісваў перадвыбарчую кампанію Лукашэнкі: да «караля-цудатворцы» жанчыны цягнуліся, дзетак несьлі. Паганская сьвядомасьць у чаканьні фальшывых цудаў.
М.: Показательно, что главные потребители чудес — простые люди. Культурные элиты в меньшей степени зависимы от этих верований. Если что-то и возникает, как спиритические сеансы в начале ХХ века, то в мягкой, салонной форме. Вот собрались вечер провести, в картишки перекинулись. И заодно вызвали дух Льва Николаевича Толстого.
А.: Насамрэч страшней было…
М.: В любом случае это развлечение меньшинства. Если же говорить о массовых чудесах, то здесь чудесного ждёт человек, не способный к критическому мышлению. Вера в чудо связана с пассивностью. Человек не делает что-то сам, не ищет собственных путей, а ждёт высшего знака. Это ожидание очень выгодно авторитарным системам. Когда любой жест сверху рассматривается как непосредственное проявление чудесной воли.
А.: З пасіўнасьцю дый некрытычнасьцю зьвязаны не любы цуд, а цуд фальшывы. Зьвярніце ўвагу, якую жорсткую і скептычную праверку наладжваюць Касьцёл і Царква цудам (любая атэстацыйная камісія адпачывае!). Цуды правяраюцца на сапраўднасьць, а фальшывыя цуды гэтае праверкі ўнікаюць — і дамагаюцца сваіх правоў крыкам.
Дарэчы, у дэмакратыях — у адрозьненьні ад аўтарытарных краінаў — няма адзінага цэнтру «штучных» цудаў. Цуды прысутнічаюць у рэкляме, якая зачароўвае прыгажосьцю, багатасьцю, белазубасьцю і прапаноўвае наведаць краіну «Мальбара». Фальшывыя цуды стала атарабарыліся ў лятарэях (на Беларусі цяпер іхні бум).
М.: И это показательно: если бы человек имел возможность за свои честно заработанные деньги купить квартиру, то не стал бы лихорадочно зачёркивать клеточки в билетиках. Соблазн сыграть с судьбой в орлянку, чудесным способом поправить в одночасье свои дела.
Ставку на игру делают прежде всего отчаявшиеся люди. Я не говорю о рулетке, казино, где спускают шальные деньги. Но массовые народные игры всегда служат иллюзорным целям: вот я куплю ещё 10 билетов, и мне обязательно повезёт! Нет, они были неправильные, не из той серии, надо купить ещё пять, в другом киоске. И надо, чтобы не я заполнял, а жена, у неё рука счастливая. Человек начинает жить пустым ожиданием чуда.
А.: Асабліва цяга да цудаў, якія зазвычай стаюцца фальшывымі, праяўлялася ў часы рэзкага пералому. Напярэдадні Францускай рэвалюцыі масавым было захапленьне акультнымі практыкамі, алхіміяй. Швэндаліся авантурнікі кшталту Каліёстра, Сэн-Жэрмэна — дый Казанову ўзгадаць можна, які лічыў сябе навукоўцам і літаратарам. А покрыш Савецкага Саюзу, калі на экран павылазілі Кашпіроўскія «цудатворцы» і Чумакі? Атэістычная кампартыя ладзіла тэлевізійныя шабашы, каб адцягнуць увагу ад уласнага скону.
М.: Конец эпохи, кризис учения всегда сопровождается резким всплеском лжепророков. Взрыв интереса к чуду оказывается очень чёткой отметкой смутного времени, когда бытие теряет стабильность и возникает магическое обращение к запредельным практикам. Как в случае Чумака, когда перед телевизором ставили банки с водой — «заряжать биополем».
А.: А вось для рацыянальнага чалавека, атэіста ці знаходзіцца месца цуду?
М.: Чудо как непосредственное явление высшего смысла, высшей гармонии — может быть. Его на самом деле не надо звать, потому что есть чудо жизни: горячего кофе, солнечного света, улыбки ребёнка или игры котёнка с шариком. Эти вполне вероятные житейские вещи. Чудо — гармония мира, которая является в простых вещах.
А.: І вось гэтыя простыя рэчы — стан сьвету, гармонія сьвету — зьяўляюцца ціхім сьведчаньнем сапраўднага цуду. Дарэчы, эвангельскія падзеі ціхія, не крыклівыя. Само нараджэньне Божага Сына — у стаенцы! — не суправаджалася рэклямнай раскошай. У штодзённым жыцьці кожнага чалавека ёсьць неўпрыкметны цуд Божай прысутнасьці. Але для гэтага ня трэба цудаў фальшывых, якія мы самі сабе прыдумляем.
М.: Для этого не нужны ни реклама, ни пиар, ни прямая трансляция с места событий. У средневекового мистика Мейстера Экхарта, если не ошибаюсь, есть идея: «Если ты ищешь Бога вовне себя — ты его не найдёшь, потому что он в тебе». Это не конфессиональное утверждение. Это приглашение к определённому переживанию жизни, её значимости и ценности.
А.: Паўнаты. Ціхай, непрыкметнай Боскай прысутнасьці, якая не крычыць, не рэклямуе сябе, але просто ёсьць і любіць.
М.: Мы видим, что в нашей действительности есть конфликт чудес.
А.: Шумлівых, крыклівых, магічных — і ціхмяных, сапраўдных, Боскіх…
М.: …которые связаны просто с построением определённого мировоззрения, автономного пути существования в этом мире. И когда человек начинает слушать себя, а не вождя, когда он начинает сам искать ответы на извечные вопросы — если угодно, через него говорит Бог.
5 фальшывых цудаў ХХ стагоддзя:
1. Нятленная мумія Леніна.
2. Гітлераўскія перамогі пад акампанэмент Горбігера і Настрадамуса.
3. Атамная бомба.
4. Рэклямныя цуды здароўя, прыгажосьці і дабрабыту — ад бодыбілдынгу да плястычнай мэдыцыны й амаладжэньня камлёвымі клеткамі.
5. «Біяпалі» лекараў, магічныя зёлкі і кундаліні з чакрамі.
5 сапраўдных цудаў ХХ стагоддзя:
1. Покрыш таталітарных рэжымаў — бяскроўнае аднаўленьне незалежнасьці Індыі — і Беларусі, польская «Салідарнасьць».
2. Аднаўленьне хрысьціянства пасьля 70 гадоў камуністычнага генацыду.
3. Цуды прыроды, адкрытыя навукоўцамі: кнігі генэтычнага коду, будова Сусьвету, антропны прынцып.
4. Духоўная прага, якую не здушыла спажывецкае грамадзтва.
5. Цуд штодзённасьці, які не патрабуе экстрасэнсаў і «біяпалёў».